+90 535 786 02 65
dr_numan38@hotmail.com

Üreteropelvik Bileşke Darlığı

 
  • Böbrek ve idrar kanalının birleşme yerinde doğuştan saptanan darlığa üreteropelvik bileşke darlığı adı verilir. Böbrekler tarafından üretilen idrar önce böbrek pelvis’ine (böbrek toplayıcı kanalında) ardından üreter adı verilen idrar kanalı ile mesaneye (idrar kesesine) taşınır. Böbrek pelvisi ile ve idrar kanalının (üreter) birleşme yerinde doğuştan saptanan darlığa üreteropelvik bileşke darlığı adı verilir. İdrarın böbreklerden üretere akışının bozulmasıyla idrar renal pelviste birikir ve hidronefroz adı verilen genişlemeye neden olur. Müdahale edilmezse zamanla böbrek fonksiyonlarında bozulma veya tamamen kayıp gelişebilir.
  • Çocuklarda böbrek genişlemesinin en sık saptanan denenlerinden biri olan ürteropelvik bileşke darlığı yaklaşık 1500 canlı doğumda bir saptanır. Hamilelik döneminde yapılan ultrasonografi ile tespit edilebildiği gibi idrarda kanama, karında şişlik, idrar yolu endeksiyonu, gelişme geriliği, kusma ve karın aağrısı şikayetleri ile de kendini belli edebilir.
 
  • Özellikle adölesan ve ileri yaşlarda saptanan hidronefroz durumlarında tespit edilen üreteropelvik bileşke darlığı böbreği besleyen bir atar damarın idrar kanalına dıştan basısı sonrası idrar akımını zorlaştırdığı bir durum ile karşımıza çıkabilir.
  • Tanıda ultrasonografi, idrar tetkiki, kan böbrek fonksiyon testleri, böbreğin çalışma fonksiyonlarını gösteren sintigrafi tetkikleri kullanılır. Vezikoüreteral reflüden ayırıcı tanısının yapılabilmesi için gerekli durmalarda işeme sistoüretrografisi (VSUG) kullanılabilmektedir.
 
  • Tıkanıklığın şiddeti ve derecesine göre böbreğe verdiği zarar değişkenlik gösterebilir. Eğer zamanında müdahale edilmez ise böbreğin süzme fonksiyonunu azalmaktadır. Böbrekteki bu fonksiyon kaybı kalıcı olmakla birlikte zamanında tedavi edilmez ise zamanla ilerleyici olmaktadır. Hafif izlenmesi gereken cerrahi gerektirmeyen olgular olabildiği gibi, erken dönemde vakit kaybetmeden cerrahi gereksinimi olan olgularda olabilir.
 
  • Tedavide bu darlık bölgesi çıkarılarak idrar kanalı ve böbrek tekrar birleştirilmektedir. Bu işlem günümüzde açık, laparoskopik ve robotik yöntemlerle başarılı bir şekilde yapılmaktadır.