+90 535 786 02 65
dr_numan38@hotmail.com

Hipospadias

 

  • Yeni doğan erkek çocuklarda görülebilen, doğumsal bir bozukluk olan hipospadias, halk arasında ‘Peygamber sünnetli’ (doğuştan yarım sünnetli) olarak da bilinir. Sünnet derisinin penisin alt yüzünde oluşmaması ve idrar deliğinin penisin ucunda değil de altında bir yere yerleşmesi durumudur. İdrar kanalının açılma noktası testislerden daha geride bile olabilir ve ne kadar geride ise durum o kadar ciddidir. Bu doğumsal anomali erkek çocuklarda 250-300 doğumda 1 görülmektedir.

  • Tanı genellikle bebek doğduğu zaman yapılacak dikkatli bir fizik muayene ile konulmaktadır. En sık tipi distal tip olarak adlandırılan idrar kanalının penis ucuna yakın yerleşimli olmasıdır. Penis ucuna uzak yerleşimli (proksimal) olan olgularda şüpheli cinsiyet durumu göz önünde bulundurulmalıdır.

 

  • Hipospadias, sertleşme sırasında penisin aşağı kıvrılmasına, karşıya değil de aşağı işemeye ve tedavi edilmediği taktirde cinsel fonksiyon bozukluklarına neden olabilir.

 

  • Hipospadias‘ın tek tedavi seçeneği cerrahidir. Temel amaç üretra denilen idrar deliğinin penisin ucuna getirilmesi, eğer peniste eğrilik varsa onun da eş zamanlı düzeltilmesidir. Hipospadias’ın tipine göre seçilmesi gereken değişik cerrahi yöntemler vardır. Cerrahi işlem, seçilen yönteme bağlı olarak 1 ile 4 saat arasında sürebilir.

 

  • Fallik dönem denilen, çocuğun cinsel kimliğini keşfettiği dönem olan 2-6 yaş arası, penise yapılacak ağrılı müdahalelerden kaçınmak gereklidir. Dolayısıyla çocuk cinsel kimliğini keşfetmeden hipospadias cerrahisi yapılmalıdır. Bezli dönemde yapılacak bu cerrahi müdahalenin bakımı da daha kolaydır.